FVK 0199m

SPOMEN GALERIJA IVANA MEŠTROVIĆA, VRPOLJE

Trg dr. Franje Tuđmana 12
35210 Vrpolje

Tel: +385(0)35 439 075
Fax: +385(0)35 439 075

e-mail: spomen.galerija.mestrovic@sb.t-com.hr
WEB stranica: http://www.sgimv.hr/

Ivan Meštrović, hrvatski kipar svjetskog glasa, rodio se u Vrpolju 15. kolovoza 1883. godine. Sljedećeg dana, 16. kolovoza 1883., kršten je u župnoj crkvi Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Vrpolju. Nakon godinu dana života u Vrpolju, s roditeljima se vratio u svoj zavičaj, Dalmaciju, selo Otavice.

Vrpolje, mjesto rođenja Ivana Meštrovića, s ponosom čuva uspomenu na velikog umjetnika. Za kiparova života u Americi uspostavili su kontakt i upoznali ga s namjerom o izgradnji spomen doma. Ivanu Meštroviću u čast, 3. lipnja 1972., u Vrpolju je otvorena Spomen-galerija sa stalnom izložbom njegovih radova. Danas se izložba sastoji od 35 skulptura, 16 kopija listova litografija, te većeg broja dokumenata i fotografija koji govore o životu i radu Ivana Meštrovića.

Uz Spomen galeriju Ivana Meštrovića nalazi se crkva Rođenja sv. Ivana Krstitelja. U sklopu posjeta Spomen galeriji, nudimo i razgledavanje crkve u kojoj se nalazi krstionica iz koje je Meštrović kršten, kao i četiri njegova rada, koji zajedno s izloženim umjetninama u Spomen galeriji i dva rada izložena u Osnovnoj školi „Ivan Meštrović“ u Vrpolju, čine vrijednu cjelinu Meštrovićeva opusa u Slavoniji.

Picture 1363

Spomen galerija Ivana Meštrovića za posjetitelje je otvorena:

– radnim danom od 8 do 16 sati
 subotom od 9 do 14 sati,
– nedjeljom zatvoreno.
Za najavljene grupne posjete i izvan radnog vremena prema dogovoru.
Nudimo stručno vodstvo na dva strana jezika (engleski, njemački)

Cijena ulaznica:
– djeca, učenici, studenti: 5 kuna
– ostali: 10 kuna
Cijena vrijedi za pojedinačne i skupne posjete.

Parkiralište je besplatno, na udaljenosti 30 metara od Spomen galerije Ivana Meštrovića.

Skip to content