Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Svečano uručen Ugovor za Izgradnju Centra za starije osobe u Vrpolju

Dana. 2.10.2023. općinska načelnica Ankica Zmaić je u ime Općine Vrpolje sklopila, a potom i svečano preuzela Ugovor za Izgradnju Centra za starije osobe u Vrpolju od premijera Andreja Plenkovića i ministra rada Marina Piletića.

Općina Vrpolje se prijavila na Javni poziv objavljen 22. prosinca 2022. godine, a kojim je predviđeno pružanje usluga smještaja te pružanje izvaninstitucijskih usluga pomoći u kući, usluga boravka (poludnevni i cjelodnevni, skrb za starije osobe za vrijeme spriječenosti njegovatelja, usluge savjetovanje, psihosocijalnog savjetovanja i psihosocijalne podrške, integrirane usluge socijalne i zdravstvene skrbi na primarnoj razini).

Ovakav centar, vrijedan 6.810.460,90 eura uz stopu vlastitog sufinanciranja od 25,53 %. gradit će i na području na području naše općine Vrpolje, a provodi ga Općina Vrpolje u suradnji s Centrom za razvoj Brodsko-posavske županije – CTR te Brodsko-posavskom županijom kao partnerom.

Ugovori za izgradnju i opremanje centara za starije osobe u sklopu poziva „Izgradnja i opremanje centara za starije osobe, institucijske i izvaninstitucionalne usluge“ financiraju se iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti i državnog proračuna, a riječ je o prvoj sustavnoj izgradnji centara za starije osobe na razini Hrvatske, koja će pružiti smještaj osobama starije životne dobi u 18 županija.
 
Projektom „Izgradnja i opremanje Centra za starije osobe u Vrpolju“ će se izgraditi i opremiti građevina kako bi se uspostavila javna ustanova Centar za starije osobe u Vrpolju kroz koje će se povećati dostupnost izvaninstitucijskih i institucijskih usluga dugotrajne skrbi za osobe starije životne dobi te njihova ravnomjernija teritorijalna pokrivenost.
 
Svrha ovog Projekta je poboljšanje dostupnosti integrativne cjelovite skrbi za starije osobe unapređenjem infrastrukture za pružanje socijalnih usluga za starije osobe. Unapređenje infrastrukture postići će se izgradnjom Centra uz adekvatno opremanje. Nakon uspostave javne ustanove Centra za starije osobe u Vrpolju korisnicima će se omogućiti što duži ostanak starije osobe u svom domu. Također će Centar osigurati nove dodatne kapacitete za smještaj starijih osoba koje su potpuno funkcionalno ovisne o pomoći druge osobe i čije se potrebe ne mogu zadovoljiti na razini doma ili lokalne zajednice te zaseban odjel za smještaj osoba s Alzheimerom i drugim demencijama.
 
Projektom je predviđeno ukupno 123 ležaja ili kreveta za institucijske i izvaninstitucijske usluge, odnosno 93 kreveta za uslugu smještaja III. i IV. stupnja usluge, te 16 kreveta za pružanje IV. stupnja usluga (te 20 kreveta za cjelodnevni boravak i 10 kreveta za poludnevni boravak).

Skip to content