Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Poziv za prikupljanje zavičajne zbirke

Poštovani,

Općina Vrpolje, u suradnji s  Općinom Velika Kopanica i Općinom Sikirevci provodi projekt pod nazivom „S knjigom nismo sami“. Cilj je projekta uvođenje rada biblio-kombija koji će omogućavati svim stanovnicima posuđivanje i čitanje knjižne građe Hrvatske narodne čitaonice. 

Tom se prigodom ujedno uspostavlja zavičajna zbirka koja će po prvi puta čitateljima omogućiti  upoznavanje zavičaja, njegove prošlosti i sadašnjosti.

Trenutno se u našoj zavičajnoj zbirci nalaze 42 publikacije koje se velikim dijelom odnose na život i djelo Ivana Meštrovića; zatim na naselja općine Vrpolje i na publikacije o naseljima Brodsko-posavske županije, gdje se spominju naselja općine Vrpolje, što daje širu sliku područja u kojem je općina (posebno povijesnu) i sliku kulture i življenja; publikacije povodom obljetnica Hrvatske čitaonice Vrpolje, DVD-a Vrpolje, političkih stranki koje su djelovale na području općine te zbirka pjesama lokalnog autora.

No, tu nije kraj! Želimo i dalje prikupljati građu za zavičajnu zbirku te vas ovom prigodom pozivamo da se i Vi uključite u ovu akciju. Kako? Darivanjem! Dar, kao oblik popunjavanja zavičajnog fonda, je od velikog značenja, a posebno se odnosi na darove pojedinaca, ustanova, udruga i organizacija. 

Što možete darovati?

 • Monografske publikacije koje govore o zavičaju (zbornici, enciklopedije, biografski leksikoni, bibliografije, udžbenici, putopisi itd.)
 • Monografske publikacije (knjige lokalnih nakladnika i tiskara, knjige znamenitih ljudi – umjetnika, znanstvenika, sportaša, političara i dr.)
 • Serijske publikacije – lokalne novine i časopisi, godišnjaci (Iz publikacija koje se ne tiskaju na području zavičajne zbirke iz njih se izrezuju članci i stavljaju u hemeroteku ili zbirku isječaka)
 • Sitni tisak – plakati, letci, programi pojedinih priredaba, pozivnice, ulaznice, posjetnice i sl.
 • Rukopisi znamenitih značajnika, njihova prijepiska, dnevnici i bilješke. 
 • Društveno – političke polupublikacije poput materijala sa sjednica, zapisnici, društveni planovi i proračuni, završni računi, i dr.) ili polupublikacije pojedinih trgovačkih društava, ustanova i gospodarskih udruženja (katalozi, prospekti, sadržaji, programi, izvješća o radu).
 • Sve vrste geografskih i tematskih karata koje se odnose na zavičaj. u ovu građu ulaze i planovi gradova, urbanistički planovi, tlocrti i atlasi. 
 • Note glazbenih djela, tematskih vezanih uz zavičaj.
 • Audio građa poput gramofonskih ploča, audio kazeta ili kompaktni disk na kojemu se nalaze zvučni zapis kompozicija lokalnih kompozitora, glasovi lokalnih umjetnika – pjevača, narodnu glazbu zavičaja, književna djela o zavičaju, usmenu književnost, i dr.
 • Vizualna građa poput grafika, crteža, portreta, reprodukcije slika, fotografije, razglednice, čestitke
 • Audiovizualna građa poput video kazeta ili DVD poput televizijskih emisija, video zapisa kulturnih i sportskih događanja
 • Elektronička građa je ona građa namijenjena uporabi pomoću računala ili
 • Preformatirana građa nastala kad se određeni sadržaj prenosi s jednog formata na drugi fotokopiranjem, mikrofilmiranjem ili digitiziranjem. 

Nadamo se da ćete se odazvati našoj akciji. Vaš dar puno znači za vašu i našu zavičajnu zbirku te ostavlja neizbrisiv trag vašeg sudjelovanja u hvalevrijednoj nakani… da kultura čitanja ponovno oživi!  

Kontakt: 
Jelena Bikić- 091 583 6768
Kristina Trepšić- 091 622 2351
Mirta Lukačević- 095 821 6926

Ili osobnim dolaskom: 
Hrvatska narodna čitaonica
Trg Franje Tuđmana 1, Vrpolju

Radno vrijeme Čitaonice: 
pon do petka 8:00 do 15:30 i subotom od 8:00 do 11:00

CJELOVITI TEKST OBJAVE

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Skip to content